Poble Sec


La campanya Nadal Solidari i els seus bons resultats

La recollida de joguines al districte de Sants-Montjuïc durant les festes de Nadal ha estat tot un èxit

La Campanya Nadal Solidari va organitzar durant les festes nadalenques una gran recollida de joguines als diferents barris del districte Sants-Montjuïc. L'objectiu principal era que els infants provinents de famílies sense recursos poguessin obtenir obsequis com qualsevol altre nen.

Al barri del Poble Sec aquesta recollida es va efectuar a través de la gestió de la Coordinadora d'Entitats. Els obsequis es van entregar a famílies que reben ajuda per part de l'Entitat Bona Voluntat en Acció al llarg de l'any i que tenen un seguiment controlat. Aquesta entitat és una de les que té més pes al barri i de les més actives.

Més de 50 voluntaris van col·laborar en la recollida i preparació de lots de joguines. Els resultats han estat satisfactoris. S'han aconseguit repartir lots de cinc joguines i un peluix a més de 200 infants d'entre 0 i 13 anys i també s'han distribuït lots de 20 joguines a escoles del Poble Sec i a dos esplais del barri.



Ol'Green queda tercera al programa Oh Happy Day

La famosa coral del Poble Sec finalitza el seu pas per TV3 com a tercera classificada

La coral Ol' Green del barri del Poble Sec queda en tercera posició en la primera edició del programa "Oh Happy Day" de TV3. El dissabte 21 va ser la gran final a les 21:45 del vespre i va ser disputada amb les corals "Messengers" i els guanyadors "DeuDeVeu".

Aquest any 2013 TV3 ha realitzat la primera edició del programa "Oh Happy Day" i ha estat tot un èxit. Diverses corals d'arreu de Catalunya han participat i una d'elles ha estat Ol' Green. Tot i no quedar primers, la coral es s'ha mostrat orgullosa del seu pas pel programa i de tot el camí aconseguit. 

El grup vocal "SoundDreamers" del Poble Sec -presidit per Josep Guzmán, president de la Coordinadora d'Entitats- va fer una trobada a la Sala d'actes del Cenre Cívic el Sortidor per  veure en directe la coral i mostrar-los el seu suport. El vot es podia efectuar mitjançant SMS, l'aplicació del Mòbil i per Internet, fent que una persona sola pogués votar fins a tres vegades. 

Cartell publicitari mostrant suport a Ol'Green

*Fotografia extreta del web: www.poblesec.org



Cap de setmana solidari amb la Marató

La Plaça de Santa Madrona i la Parròquia de Lurdes han concentrat els actes més importants del Barri del Poble Sec


Aquest cap de setmana el barri del Poble Sec s'ha mostrat més solidari que mai amb la Marató de TV3. Han estat dos dies molt intensos i plens d'activitats per tal d'ajudar en la causa d'aquest any: les malalties neuro-degeneratives. Les activitats s'han concentrat a la Plaça de Santa Madrona i a la Parròquia de Lurdes.

El barri del Poble Sec ha dut a terme activitats solidàries aquest cap de setmana en motiu de la 21a Marató de TV3. Els amics de la Plaça de Santa Madrona s'han encarregat d'organitzar gran part de les activitats. Dissabte dia 14 per la tarda van cantar nombroses corals a la Parròquia de Lurdes i avui diumenge dia 15 les mostres de solidaritat han continuat.

La Marató de TV3 al barri del Poble Sec
Al matí s'han recitat poemes a la Parròquia de Lurdes i a la Plaça de Santa Madrona s'han acollit nombroses actuacions: des de balls country fins a cantades de nadales. S'ha sortejat una panera com a cortesía de l'Associació de Comerciants del barri del Poble Sec i Paral·lel, i també s'ha preparat una xocolatada i una botifarrada amb motius solidaris.

La marató de TV3 ha deixat veure un cop més que la iniciativa i la solidaritat al barri del Poble Sec és sempre present. Com bé s'ha remarcat en el lema d'aquest any: "la solidaritat no degenera" i és així com tots els membres de la comunitat ho han demostrat.

 


                         Balls country.
 La panera sortejada per l'Associació de Comerciants del barri del Poble Sec i el Paral·lel.








                                                            L'escola musical Arpa interpretant nadales.


*Fotografies realitzades per: Cristina Costa Siles.

 

La companyia solidària Bayer dóna suport al projecte Baixem al carrer del barri del Poble Sec

L'empresa Bayer ha obsequiat el projecte "Baixem al carrer" del barri del Poble Sec amb 5000 euros en motiu del seu 150è aniversari. L'associació, a més, ha obsequiat econòmicament aquest projecte de voluntariat i 150 més d'arreu del món.
El barri del Poble Sec demostra un cop més el seu compromís amb la solidaritat. El projecte solidari "Baixem al carrer" impulsat per la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec ha estat obsequiat amb 5000 euros per la companyia solidària Bayer.
"Baixem al carrer" pretén ajudar a tota aquella gent gran del barri que no pot sortir de casa seva sense ajuda externa, ja sigui per problemes de mobilitat, pel tipus d'edifici on viuen o per circumstàncies familiars. L'objectiu principal és reduir l'abandonament de la gent gran i augmentar la sensibilització de la societat a través de l'acció col·lectiva.

A través d'aquest link podeu veure un reportatge d'uns 8 minuts emès per TV2 sobre "Baixem al carrer"

El Sopar de la Coordinadora d'Entitats i el lliurament del premi Poble Sec

Els castellers guanyen un trofeu on se'ls reconeix la seva tasca fora del barri

El dissabte 30 de novembre es va celebrar el sopar de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec on van ser presents la gran majoria de les entitats del barri. Al sopar es va aprofitar per lliurar el premi Poble Sec, el qual ja fa 4 anys que s'organitza. Aquest any els guanyadors han estat els Castellers del Poble Sec.

La Coordinadora d'Entitats del Poble Sec va organitzar un sopar multitudinari per tal d'aplegar totes les associacions del barri. La vetllada va celebrar-se amb èxit i van assistir-hi més de cent persones.L'acte va aprofitar-se, a més, per lliurar el premi Poble-Sec, celebrat per quart any consecutiu. 

Aquest premi pretén ser un reconeixement per aquelles persones que hagin donat a conèixer el barri a fora. Els guanyadors d'aquest any han estat els "Bandarres", els Castellers del Poble Sec, ja que cada dia es superen més i més en la seva tasca i esforç. Fins ara el premi s'havia liurat a La Salseta del Poble-Sec, a l'escriptor González Ledesma i a l'Escola Anna Ravell.



                                 Representant dels Castellers  recollint el premi "Poble Sec"
                                             
*Fotografia realitzada per: Júlia Costa



El Museu Roca i la seva història

Les Barraques de fira i els museus anatòmics de cera de l'antic Paral·lel exposats a la Biblioteca Francesc Boix

El dimarts 26 de novembre es va celebrar a la Biblioteca Francesc Boix del barri del Poble Sec la conferència històrica sobre barraques de fira, fenòmens i museus de cera i anatòmics del Paral·lel entre els anys 1892 fins el 1939 a càrrec d'Enric H. March. Sobretot es parlà del Cas Roca, un museu realment sorprenent.

La història del Museu Roca no deixa a ningú indiferent. L'Enric va explicar com va arribar tota aquesta informació fins les seves mans. En una botiga d'antiguitats trobà un cartell que el va cridar l'atenció. Es parlava d'aquest museu i a partir d'aquí va començar tota la seva investigació. Va descobrir que darrere de tota aquella parafarnàlia s'hi amagava Francesc Roca Guàrdia, home natural de Tortosa, mag, músic i empresari amb molta vista. 

Francesc Roca va ser un home que aconseguí aplegar una col·lecció monumental de figures de cera en les quals s'il·lustraven les malalties més freqüents de l'època per així aconseguir el seu últim propòsit: vendre medicines. L'impacte que produïa a la gent veure rostres de cera desfigurats o altres elements anatòmics per malalties com la verola, la sífilis, entre d'altres aconseguia fer rutllar el negoci. 

Altres elements de cera que exposava eren moments de gestació de dones (fetus malformats), instrumental mèdic, aparells de tortura o fins i tot una guillotina. L'èxit d'aquest tipus de museus es va deure sobretot pel fet de ser una època on mostrar l'interior del cos (la nuesa) era tabú i això provocava morbositat.

Enric va iniciar la conferència situant l'ambient de l'època. El Paral·lel durant una part dels segles XIX i XX va ser una avinguda que acollia diversos tipus d'espectacles (molts amb noms rocambolescos i morbosos), atraccions, barraques de fira, quiromàntiques, etc. 

Aquests tipus d'aplecs atreien sobretot a les classes més obreres i populars. La gent de l'alta burgesia solia divertir-se en llocs com el Passeig de Gràcia de Barcelona, ja que consideraven aquell tipus d'espectacles com a vulgars i de classes baixes. 

Cità el llibre de Memorias del Paralelo de l'autor Lluís Cabanyes (pseudònim que utilitzava l'escriptor) on es recull aquest ambient popular així com també il·lustrà i comparà mitjançant uns dibuixos de Picarol a L'Esquella de la Torratxa i una foto de l'any 1900 d'Opisso l'existència del museu Roca, del qual no s'han aconseguit trobar testimonis gràfics.

El poc ressò d'aquest ambient viscut al Paral·lel va ser precisament per culpa dels propis mitjans de comunicació: trobaven que no era interessant publicar articles sobre aquells esdeveniments, ja que eren considerats de mal gust. Tampoc interessava publicar-los pel simple fet que la majoria dels obrers eren analfabets i no podien tenir accés a la lectura de notícies.



*Fotografia: L'Enric exposant el seu material sobre el Museu Roca
Fotografia realitzada per: Cristina Costa Siles



La plaça de les Navas celebra la Festa de l'Art i la Convivència

La plaça de les Navas del barri del Poble Sec va celebrar els dies 27, 28 i 29 de novembre una part de la festa de l'Art i la Convivència. L'altra part de l'acte se celebrarà els dies 4 i 5 de desembre respectivament.

La festa de l'Art i la Convivència és una festa organitzada per l'Ajuntament de Barcelona que pretén millorar la convivència i la interculturalitat als espais públics del barri del Poble Sec. També es vol aconseguir dinamitzar la plaça a partir d'activitats.

El dia 27 es va organitzar un taller i espectacle de circ, el 28 un taller i espectacle de cultura urbana i el 29 la festa intercultural.
Pel dia 4 de desembre està programat un espectacle de màgia i jocs tradicionals de 17:30 a 19:30 i per concloure, el dia 5 es realitzaran balls llatins (capoeira i zumba) de 18 a 20 del vespre.



L'obra "Café Suizo" i el maltracte a la dona


El Centre Cívic del Sortidor es consciencia amb el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

El dissabte 23 de novembre va tenir lloc al Centre Cívic del Sortidor el Teatre Fòrum "Café Suizo". La representació va organitzar-se en motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones el 25 de novembre. L’acte va tractar de reflexionar sobre un tipus de maltractament que molts cops s’ignora: el psicològic.

“Café Suizo” va tenir una durada de vint minuts amb dos actes. El fil conductor i inspiració principal de la representació es troba al conte "Dones" de Clara Simón.       Les actrius Sònia López i Inma Rico van protagonitzar papers ben diferenciats. La Sònia representava una dona sotmesa a un marit detestable i que es conformava amb la seva situació. Atrapada en una baixa autoestima, es trobava alhora sense recursos econòmics com per poder fer-se valer per sí mateixa. La Inma, en canvi, feia el paper d'amiga que aconsellava sobre la situació però que realment decidia i actuava sobre els problemes de la primera.

L’obra va fer canvis favorables durant la segona part. La Sònia, aconsellada per la Inma, aconseguia diners del seu marit i s’apuntava a un curs de mecanografia per ser secretària. El personatge evolucionava radicalment en veure que podia sortir-se’n sola. Començava a valorar-se i a prendre les seves pròpies decisions sense cap dependència del marit i la Inma. Es replantejava, a més, el seu matrimoni i la separació.

La directora Rebeca González va encarregar-se de donar pas al fòrum un cop visualitzada l’obra. Ella i les dues actrius van interactuar amb el públic present a la sala i el van fer opinar sobre el tema. Van compartir, a més, les seves experiències. Una de les conclusions més importants a les quals es va arribar va ser la següent: per introduir canvis a la teva vida és necessària una prèvia autoestima i confiança.



*Fotografies: 
Fotografia 1: Primer acte de "Café Suizo".
Fotografia 2: Segon acte de "Café Suizo".
Fotografia 3: D'esquerra a dreta: Sònia López, Rebeca González i Inma Rico.

*Fotografies realitzades per: Cristina Costa Siles.


La Coordinadora d’Entitats del Poble Sec present al Fòrum #EINCLUSIÓN13

El dijous 21 de novembre la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec va participar al fòrum anual "Einclusión" de la Fundació Esplai al Prat de Llobregat.

L'objectiu principal del fòrum va ser comentar el treball en xarxa, així com també poder compartir experiències amb diferents coordinadores i professionals sobre el sector de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i el món de la integració social.

Mitjançant el programa "Tècniques del Pla d'Acollida" es van fer taules de treball i diàleg on es van tractar diversos temes com: la gran importancia de les TIC en la inclusió social en migrants i joves, l'empleabilitat o l'optimització.

Any rere any la iniciativa va creixent i cada cop la xarxa de col·lectius que hi participen va augmentant.

                                                            Fòrum E-Inclusión

            

*Fotografia extreta del web www.poblesec.org


  Els bandarres fan història

Avui dia 17 de novembre els bandarres, els castellers del Poble Sec, han aconseguit fer el seu primer 4 de 8 de tota la seva trajectòria.
L'acte ha tingut lloc a la plaça de Rius i Taulet en motiu de la celebració de la Diada dels Castelleres de la Vila de Gràcia.

Ha estat un moment molt emocionant tant pels propis bandarres com pels propis assistents.


Els bandarres i el seu primer 4 de 8
                                 
*Fotografia extreta del web www.poblesec.org



XX Caminada a Montjuïc a càrrec del Foment Excursionista del Poble Sec

Avui diumenge dia 17 de novembre el Foment Excursionista del Poble Sec ha realitzat la seva XX Caminada a Montjuïc. La trobada s'ha efectuat a les 9:00 del matí als Jardins de les Tres Xemeneies i ha tingut una durada aproximada de tres hores, on la distancia recorreguda ha estat de 10.500 km aproximadament.

El Foment Excursionista del Poble Sec és una associació històrica de Barcelona. Va ser fundada l'any 1922 pel grup Avant sempre, el qual pretenia promoure l'esport i en concret l'excursionisme en els barris menestrals de Barcelona dels anys vint. Tot just fa dues dècades, el local del Foment va traslladar-se del centre de la ciutat al barri del Poble Sec, aconseguint així que el grup fos una entitat social més del barri i anés creixent més i més.

L'itinerari que s'ha efectuat ha passat per llocs com el mirador del Poble Sec, els jardins de Miramar, el Castell de Montjuïc, el Palau Nacional, l'Avinguda Maria Cristina, Plaça Espanya, etc. fins arribar al mateix punt de sortida: els Jardins de les Tres Xemeneies.

La participació ha estat fluixa a causa del malestar del temps durant tota la jornada. Tot i així, sempre trobem gent valenta i preparada per qualsevol situació adversa.



Diada de Tardor 2013 dels Castellers del Poble Sec

Aquest diumenge dia 10 de novembre ha tingut lloc davant la Biblioteca Francesc Boix del carrer Blai la Diada de Tardor 2013 dels Castellers del Poble Sec. L’aplec s’ha iniciat a les 12 del migdia i han participat com a colles convidades la dels Castellers d’Esplugues i la de la Sagrada Família. L’acte ha finalitzat a les 14 amb un dinar de germanor conjunt.

La diada de tardor dels castellers del Poble Sec té com a finalitat mostrar als veïns i curiosos del barri del Poble Sec el treball i els durs esfroços que hi ha al darrere de la construcció i aixecament d'aquestes torres humanes. Els castellers han demostrat que poden crear les seves obres de gran magnitud en espais tan estrets com el propi Carrer Blai.
Juntament amb les colles de castellers d'Esplugues i de la Sagrada Familia com a convidades s'ha aconseguit dinamitzar l'acte. Cadascuna ha anat mostrant el seu treball fruit dels assajos i ha trasmès als espectadors els valors castellers com la força, l'equilibri, el seny i el treball en equip.


                                        Els castellers del Poble Sec realitzant un futur 2 de 7.


                                    
                                     Els castellers de la Sagrada Família enmig de la seva actuació.


        Els castelleres d'Esplugues i la seva anxaneta fent "l'aleta" en acabar el castell.

*Fotografies realitzades per: Cristina Costa Siles



Josep Guzmán: "Sempre he cregut que la forma de treballar a nivell social és en xarxa"

El president de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec afirma la continuïtat de les diverses associacions del barri

Aquest cap de setmana s'ha entrevistat a Josep Guzmán, president de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec. És, a més, fundador i soci d'altres entitats del barri com el CERHISEC (Centre de Recerca Històrica del Poble Sec), l'Associació d'amics de Santa Madrona i la coral Soundreamers.

La Coordinadora d'Entitats del Poble Sec va crear-se l'any 1989, tot just farà 24 anys. En Josep va incorporar-se farà 20 anys, l'any 1993, i fins ara no ha parat. Ha explicat el per què va decidir adherir-se: sempre ha cregut que la forma de treballar a nivell social és treballar en xarxa.

La idea original de la coordinadora és justament la mateixa: crear xarxa, sinèresi de treball i treball conjunt. Posar-se d'acord entre entitats així com proporcionar-se ajuda mútua i anar tots a la una és bàsic en un barri, la clau. En Josep ho ha resumit en una frase: "on tu no arribes, arribo jo i on jo no arribo, arribes tu". Ha admès que és absurd que cadascú faci "la guerra pel seu compte" sinó que cal fer-la conjuntament. Treballant tots a partir de la mateixa base s'aconsegueix el que tots es proposaven des de la seva vessant de funcionament i difusió: la millora del barri.

El futur de la coordinadora i el barri encara el veu incert però creu que va "sobrevivint". Ara estan sortint moltes entitats noves però hi ha una cosa que cal tenir en compte: entre les entitats antigues ha d’haver-hi recanvi generacional. El recanvi generacional és bàsic perquè les entitats de primer ordre continuïn. L’Entitat s’acaba quan no hi ha aquest recanvi. Ha insistit que algunes entitats ho han fet però d'altres sembla que no. 

Han arribat entitats noves que estan suplint d'altres però sobretot ha remarcat que el que s’ha d’intentar és fer encaixar unes amb altres i que s’adonin que l’experiència d’una servirà per les altres.  Dins l’àrea social de la coordinadora en Josep creu que es pot tirar endavant perquè hi ha molt voluntariat dins del barri. El que escasseja més, però, és el suport financer per part de la Generalitat.
                                                                         
                                                                      
                                                               Josep Guzmán i Vila

*Fotografia realitzada per: Cristina Costa Siles



Cap de setmana medieval a càrrec dels Diables del Poble Sec

Els Diables i els Tabalers del Poble Sec actuen com a màxims organitzadors de l'acte

Aquest cap de setmana (del divendres 1 de novembre al diumenge 3 de novembre) han tingut lloc al barri diverses activitats d'orígen medieval a càrrec de l'Entitat de Diables i Tabalers del Poble Sec. Els llocs on s'han desenvolupat els diversos actes han estat el Paral·lel, la Plaça del Ocelletes i la Plaça de les Navas.

La Marga, presidenta dels diables del Poble Sec.

Hem parlat amb la Marga, la presidenta dels diables, i ens ha explicat els orígens de la iniciativa.    Tot just fa 9 anys van començar a fer una exhibició al barri amb malabars de foc i ceptrots (càrrega de pòlvora més intensa que es llença durant un espectacle de foc) i des de ja fa tres anys el projecte va créixer i es va decidir adherir una Fira Medieval. Aquest any, com a novetat, s'ha inclòs "la trobada dels amics del Sirius", una passejada en la que bèsties i comtes medievals han tingut el paper principal. El "Sirius" ha encapçalat l'acte i s'han convidat altres bèsties importants com ara les de Vilassar o la Mulassa de Barcelona. Els tabalers del poble sec, a més, han posat de la seva part tots els dies a cop de timbal.
Tabalers, bastoners i gegants units.
Organitzant els fets cronològicament, divendres 1 va tenir lloc l'exhibició de malabars de foc i ceptrots. El dissabte 2 es va dur a terme la 1a trobada d'amics del Sirius i es va seguir amb la "caça de la bruixa", un acte que havia començat ja el divendres. "La caça de la bruixa" és una història per a grans i petits en la qual els diables cacen una bruixa i se la condemna a la foguera. El dissabte, però, la bruixa s'escapà i llençà un malefici als diables del poble sec en el qual pronuncià les paraules següents: "diables sou i diables seguireu sent". D'aquesta manera es donà pas al correfoc de la nit i es feu una gran festa. 

Avui, diumenge dia 3, s'ha conclòs la vetllada a càrrec de les Entitats de Cultura Popular i Tradicional del Poble Sec. Ha tingut lloc una cercavila de gegants, ball de bastons, diables de Barcelona i tabalers.
De cara l'any que ve, la Marga ha assenyalat que s'està barallant la proposta d'afegir cants gregorians (d'orígen medieval) a la festivitat amb la col·laboració de l'Entitat de Gospel del barri.
D'aquesta manera s'ha aconseguit fer un acte festiu i senyalat al barri del Poble Sec el qual any rere any anirà cobrant més i més importancia.




  Els gegants del Poble Sec.
                       Comtès medieval.













Paradeta de la fira medieval.

*Fotografies realitzades per: Cristina Costa Siles


Conferència històrica: La guerra de Successió i la propaganda

L'historiador Àngel Casals exposa la publicitat durant una guerra com a configurant de les idees ideològiques d'una població

El passat dimarts 29 d'octubre va tenir lloc a la Seu del Districte Sants-Montjuïc la conferència "El tema català durant la Guerra de Successió: imatge, propaganda i política” a càrrec de l'historiador Àngel Casals en motiu del Tricentenari dels fets de 1714. L'acte va ser organitzat pel Centre de Recerca Històrica del Poble Sec (CERHISEC) i va durar aproximadament una hora i mitja (de 19.00 a 20.30 del vespre).
Àngels Casals va explicar la Guerra de Successió des del punt de vista de la propaganda i de les idees. D'allà va extreure'n les causes, els fets i les seves pertanyents conseqüències. Va voler fer entendre la manera en la qual el govern va intentar justificar una guerra d'aquella magnitud i destacà la propaganda com a arma principal -"les guerres no sempre s'han guanyat només amb la força"- remarcà. La propaganda de guerra després del conflicte no desapareixia del tot, sinó que quedava en el record de la població civil i acabava configurant les seves idees polítiques posteriorment.

La taula estava presidida per Josep Guzmán (president de la Junta Directiva de la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec), el regidor del Districte Sants-Montjuïc Jordi Martí, Josep Santesmasses, president de la CCEPC (Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana) i l'historiador Àngel Casals. Els tres primers van destacar en el seu discurs el món de l'associacionisme i de la gent que comparteix unes mateixes inquietuds, la configuració d'una xarxa sòlida a càrrec de tots els tipus de centres (entitats, centres de cultura, universitats, musesus...), la voluntat de tots ells per tirar-ho endavant i seguir aconseguint que aquesta red vagi creixent més i més així com també la riquesa en coneixements que s'aporten entre ells.
Àngel Casals situà els antecedents ideològics dels catalans: l'odi cap a França des de ja feia tres segles (situant precedents històrics com ara els setges sobre Perpinyà durant l'època de Carles II, l'agre record de la guerra del segadors, el setge de 1697 on van pretendre ocupar Barcelona, la política francesa repressora a la Catalunya del Nord on es prohibí el català, entre d'altres) i la desconfiança envers Felip de Borbó, el qual al principi de tot de ser coronat rei va fer tot el possible per "caure en gràcia" a Catalunya. Tot i així, el seu govern va acabar espatllant-ho.
També comparà Castella amb Catalunya i l'odi d'aquest primer al segon causat per l'enveja. Catalunya travessava una època de bonança en tots els sentits quan Castella no i arrel d'aquí va començar a sorgir molta propaganda falsa cap els catalans. Els borbònics, a més, van dedicar-se a crear i manipular manifestos falsos argumentant que havien sorgit "en boca dels catalans" (contrapropaganda anti-catalana). La idea que tenien d'Espanya Castella i Catalunya ja des d'un principi era ben diferent. Finalment va acabar imposant-se la de Castella i Casals explicà que des des de finals del segle XVI "Castella té una vocació hegemonista sobre els altres territoris de la península ibèrica”.

Jordi Martí intervingué novament i s'encarrèga de concloure l'acte. Es mostrà molt satisfet amb la conferència i destacà l'ampliació de coneixements que Àngels Casals havia aportat sobre el tema -"sempre s'aprèn alguna cosa nova- afegí. Felicità també la iniciativa del CERHISEC i agraí la magnífica coordinació entre entitats. Feu referència, a més, al programa d'activitats en motiu del Tricentenari de 1714 i conclogué amb aquesta contundent frase -"És normal voler ser un país normal."


D'esquerra a dreta: Josep Guzmán, Jordi Martí, l'historiador Àngel Casals i Josep Santesmasses.
 *Fotografia extreta del web www.poblesec.org 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada